Van Gölü’nün büyüleyici manzaralarında kaybolacak, Van Kalesi ve Savat Atölyesi'ni ziyaret edeceksiniz. Muradiye Şelalesi'nin serin sularında fotoğraf çekerken, Doğubayazıt’taki İshakpaşa Sarayı'nın ihtişamını göreceksiniz. Ani Harabeleri’ndeki tarihi yapıların arasında dolaşarak, bölgenin kültürel zenginliğine derinlemesine dalacak, Doğu Ekspresi ile Erzurum’a ulaşacaksınız. Her anı dolu dolu geçireceğiniz bu yolculuk, unutulmaz hatıralar bırakacak.
Siz değerli Tatil Olayı misafirleri ile unutulmaz bir tatil için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda buluşuyoruz. Ajet Havayolları ile Van uçuşunuz için, uçuş saatinden en geç 2 saat önce Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşarak check-in işlemlerinizi gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 2 saat 10 dakika sürecek olan uçuşunuzun ardından, Van Havalimanı'nda bizleri bekleyen rehberimiz ile buluşarak Doğu Ekspresi Türkiye'nin Çatısı Van, Kars, Erzurum turumuza başlıyoruz.
Van'ın meşhur Ahtamara Organik Kahvaltı’sına giderek Van kahvaltısıyla güne başlıyoruz (ekstra). Van Kahvaltısı molamızın ardından, Arapça “kara” anlamına gelen “esvad” sözcüğünden gelen, gümüş üzerine sürülen bakır, kurşun ve kükürtten elde edilen bir alaşım olan siyah renkli savat çamuru ile yapılan Savat Sanatı hakkında bilgi alıyoruz. Nadir bir kedi ırkı olan Van Kedileri'ni de gördükten sonra, Urartu Kralı I. Sarduri tarafından M.Ö. 840-825 tarihleri arasında inşa edilen, Urartu başkenti Tuşpa’yı kuş bakışı görebileceğimiz 1800 m uzunluğunda, 120 m genişliğinde ve 80 m yüksekliğinde olan Van Kalesi'ni panoramik olarak seyrediyoruz. Van'dan ayrılarak, 3550 m rakımlı sönmüş yanardağ Artos eteklerine kurulu Gevaş'ta teknemize binip rehberimiz eşliğinde, suyu tuzlu ve sodalı olan, 1646 m rakımlı, 120 km genişliğinde ve 80 km uzunluğundaki Van Gölü üzerinde yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuk yapıyoruz. Tamara’nın Adası, Akdamar Adası’na ulaşıyoruz. Vaspurakan Kralı I. Gagik’in 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel’e yaptırdığı Gagik Kilisesi'ni ziyaret ettikten sonra tekne ile (ekstra) turumuzu tamamlayıp Gevaş’a dönüyoruz. Otobüsümüze binerek, Türkiye'de eşi benzeri olmayan muhteşem lezzetleri bir arada bulabileceğiniz Karakovan Balı alabileceğiniz Akdamar Peynirciliği'nde alışveriş molası veriyoruz. Alışverişimizi tamamladıktan sonra otobüsümüze binerek otelimize doğru yola çıkıyoruz. Van'daki otelimize ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizdedir.
Sabah Kahvaltısı: Mola yerlerinde ekstra olarak alınacaktır.
Öğle Yemeği: Van'da ekstra olarak alınacaktır.
Akşam Yemeği: Otelde fiyata dahil olarak alınacaktır.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltının ardından, adını Bağdat seferine çıkan Sultan IV. Murat'tan alan Bend-i Mahi Çayı üzerinde, yaklaşık 50 m yükseklikten düşen Muradiye Şelalesi'nde fotoğraf molası vereceğiz. Molamızdan sonra, İran sınırları içindeki Maku şehri yakınındaki Çaldıran ile isim benzerliği olan Çaldıran istikameti üzerinden Trabzon yoluna çıkarak Tendürek Geçidi'ni aşarak sürekli gelişen gümrük merkezi Doğubayazıt'a ulaşacağız. Burada, 1685 yılında Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanmış ve 99 yıl sonra, aynı soydan gelen Küçük İshak Paşa tarafından 1784 yılında tamamlanan İshakpaşa Sarayı'nı ziyaret edeceğiz. 366 odalı bu saray, dünyada duvardan merkezi ısıtmalı sistemin kullanıldığı ilk yapıdır. Burada, bir musluğundan süt, bir musluğundan su aktığı söylenen Süt Çeşmesi'ni, Mahkeme Salonu'nu, zindanları, Harem ve Selamlık kısmını görerek Doğubayazıt'ta öğle yemeğimizi alacak ve İran halılarını göreceğimiz Ararat Halıcılığı’na bir göz atacağız. Dileyen misafirlerimiz burada gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirler.
En son 1840 yılında faaliyete geçmiş olan, 5137 m rakımı ile Türkiye’nin en yüksek noktası Ağrı Dağı'nın yanından geçerek, Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Deniz Han’ın en büyük oğlu İğdir Bey'den adını alan Iğdır'a varıyoruz. Ardından, Tuz madeninden dolayı Tuzluca adı verilen, 35 dönümlük bir araziyi kaplayan Tuzluca Mağarası’nı ziyaret (ekstra) ediyoruz. 2961 m rakımlı volkanik Yağlıca Dağı eteklerinde kurulu Digor üzerinden Dağpınar istikametine ilerleyerek, 1877-1878 yılları arasında yaşanan ve 93 Harbi olarak bilinen savaşın ardından yaklaşık 40 yıl boyunca Rusya'nın kontrolünde kalan Kars’a ulaşıyoruz ve şehir turumuza başlıyoruz. 963-1033 yılları arasında yaşayan ve Yahni Dağı’nın eteğinde Bizans ordusu ile yapılan bir savaşta yaralanarak Kars’ta şehit olmuş Hasan Harakani’nin türbesini, Bagratlı Kralı Abbas tarafından MS 932-937 yılları arasında yaptırılan ve 1993 yılından bu yana cami olarak kullanılan Kümbet Camii'ni, 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Taş Köprü'yü görüyoruz.
Son olarak, 1152 yılında Sultan Melik İzzetin’in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılan Kars Kalesi'ni panoramik olarak izledikten sonra Kars’taki otelimize ulaşacağız. Akşam yemeği ve konaklama otelimizdedir.
Sabah Kahvaltısı: Otelde fiyata dahil olarak alınacaktır.
Öğle Yemeği: Bölgede ekstra olarak alınacaktır.
Akşam Yemeği: Otelde fiyata dahil olarak alınacaktır.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltının ardından, 1918’de Bolşevik İhtilali sonrası imzalanan Brest-Litovsk Antlaşması ile Osmanlılar’a bırakılan Kars’tan ayrılıyoruz. Yolculuğumuz, Ermeni Hanedanlığı’nın başkenti olmuş ve Sultan Alparslan tarafından 1064 yılında 25 günlük bir kuşatmanın ardından fethedilen Ani’ye doğru devam ediyor. Ani’de, 1215 yılında Ani’li bir tüccar olan Tigran Honents tarafından inşa ettirilmiş Resimli Kilise’yi, temelleri Bagratlı Kralı II. Sembat tarafından M.S. 990 yılında atılmış, ancak kralın ölümünden sonra eşi Kraliçe Katranide tarafından 1001 yılında tamamlanmış Büyük Katedral’i ve 1072 yılında Ebû’l Menuçehr Bey tarafından yaptırılan, Anadolu’daki ilk Türk camisi olma özelliği taşıyan Menuçehr Camii’ni geziyoruz.
Ani turunu tamamladıktan sonra Kars’a dönüyoruz. Burada, 1803 yılında Padişah III. Selim döneminde "Yeni Tabya" ismiyle yapılmış, 1828’deki Rus saldırısının püskürtülmesi, 1855 Kars Zaferi’nin kazanılması ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında savunma amaçlı kullanılmış Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’ni ziyaret ediyoruz. Öğle yemeği için Hanı-ı Hanedan Restoran’da yöresel lezzetleri tadıyoruz. Arpaçay istikametinden, Türkiye-Ermenistan sınırını oluşturan ve Aras Nehri’nin önemli bir kolu olan, toplam 186 km uzunluğundaki Arpaçay boyunca yol alarak Çıldır Gölü’ne ulaşıyoruz. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan ve en derin noktası 42 metre olan, lâv akıntısıyla oluşmuş bir doğal set gölü olan Çıldır Gölü, muhteşem doğasıyla kış aylarında genellikle donmuş halde bulunmaktadır. Burada dileyen konuklarımız göl üzerinde atlı kızakla gezinti yapabilir ya da bol bol fotoğraf çekebilirler.
Çıldır Gölü ziyaretimizin ardından, Kars’ın meşhur yöresel ürünlerini bulabileceğimiz bir mağazaya gidiyoruz. Burada Kars kaşarı sunumu ve tadımı yaparak alışverişimizi tamamlıyoruz. Ardından otelimize dönüyoruz. Dileyen konuklarımız, bölge kültürünü tanıyabilecekleri ve yöresel yiyecekleri tadabilecekleri Kars’ın olmazsa olmazlarından Kafkas Gecesi’ne katılabilirler.
Bu akşam yapacağımız konaklamada akşam yemeği tur ücretine dahil değildir. Kafkas Gecesi’ne katılmak istemeyen misafirlerimiz, akşam yemeğini kendi imkânlarıyla yiyebilirler. Kafkas Gecesi
Kale Kafe'de, Kafkas gösterisi, aşık atışması ve canlı müzik eşliğinde; meyve tabağı, kabuklu fıstık, fırında gartol; piti (bozbaş), yöresel çorba, yoğurt, pancar turşusu, salata, çeçil peyniri ve yöresel helva (ekstra) sunulacaktır.
Sabah Kahvaltısı: Otelde fiyata dahil olarak alınacaktır.
Öğle Yemeği: Bölgede ekstra olarak alınacaktır.
Akşam Yemeği: Kafkas gecesi programında alınacaktır. (Ekstra)
Sabah, otelimizde alacağımız kahvaltının ardından (Kars Tren Garı veya Sarıkamış Tren Garı'ndan) sabah saat 08.00'de bizi bekleyen Doğu Ekspresi için tren garına hareket ediyor ve Erzurum’a doğru yola çıkıyoruz. 1517 yılında Yavuz Sultan Selim’in Osmanlı’ya bağladığı, Anadolu'ya giriş kapısı konumundaki Erzurum'a ulaşıyoruz. Erzurum’da meşhur Çağ Kebabı yeme imkanı bulacağız. Öğle yemeği molasının ardından, Alaattin Keykubat'ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırılan Çifte Minareli Medrese'yi dışarıdan izledikten sonra, 1179 yılında Saltuklu Melik Nasirüddin Muhammed Bey'in döneminde inşa edilmiş Ulu Camii'yi ziyaret ediyoruz. 561 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı ve aynı zamanda damadı olan Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilen Taş Han'da, romatizma ağrılarına iyi geldiği bilinen ve sinir sistemini önemli oranda güçlendiren Oltu Taşı alışverişi yapıyoruz. Ardından, Erzurum Havalimanı’na doğru yolculuğumuza başlıyoruz.
Pegasus, AnadoluJet ve SunExpress Havayolları'na ait uçuşumuz için check-in işlemlerimizi yaptırıyor ve İstanbul’a doğru uçuşumuza başlıyoruz. 1.5 saatlik yolculuğumuzun bitiminde Sabiha Gökçen Havalimanı'na vararak turumuzu tamamlıyoruz. Doğu Ekspresi Türkiye'nin Çatısı Van, Kars, Erzurum turumuzu sizlerin hafızalarında kalacak onlarca hatıra bırakarak tamamlıyoruz. Başka bir organizasyonumuzda görüşmek üzere vedalaşıyoruz.
Turumuzun süresi 3 gece 4 gündür. Otel konaklaması 3 gece olarak gerçekleşmektedir.
Çocuk indirimleri, iki yetişkin yanında uygulanabilir.
Rehberimiz, programı tamamen gerçekleştirmek kaydıyla programın seyrinde değişiklik yapabilir.
Turlarımız, otel, otobüs, uçak tur programı ve rehberlik hizmetleri ile bir bütündür; ayrı ayrı düşünülemez.
0–6 yaş çocuklarda otel konaklamasında yatak verilmeyebilir. Otobüslü turlarda 0-1,99 yaş çocuklardan ücret alınmaz. Eğer çocuklar için otobüste koltuk istenirse, 2-6 yaş çocuk fiyatı uygulanır.
Triple odalarda 3. yatak normal yatak konforunda olmayabilir; otel duruma göre misafirlerimize açılır-kapanır yatak ya da çekyat verebilir.
2 yaşını doldurmuş her bireyin otobüste koltuk alması zorunludur. Tur içerisinde kullanılmayan ulaşım, konaklama, çevre gezileri vb. haklar iade edilemez. Rezervasyon esnasında koltuk sözü verilemez.
Koltuk numaraları, rezervasyon tarih sırasına göre belirlenir. Turu erken satın alan misafirler önde oturmaya hak kazanırlar.
4 gece ve üzeri konaklamalı turlarda oturma düzeni birer sıra kaydırılarak rotasyon uygulaması gerçekleştirilir.
Tüm turlarda kademeli fiyat uygulaması geçerlidir. Turların doluluğu arttıkça tur fiyatları da artmaktadır. Satın alınan tarihten sonraki fiyat değişikliklerinde misafir aradaki farkı talep edemez.
Uçaklı turlarda Tatil Olayı, yoğunluğa bağlı olarak ve programı aksatmamak kaydıyla; havalimanı, havayolu şirketi ve uçuş saati değiştirme hakkını saklı tutar. Havalimanı değişikliklerinde Tatil Olayı, misafirlerine ücretsiz servis vermek zorundadır.
Ekstra turlar, kişi sayısına bağlı olarak hareket eder. Ekstra bir turun gerçekleşmemesi halinde misafirin tazminat hakkı doğmaz. Bu durumda Tatil Olayı’nın bir sorumluluğu yoktur. Ekstra tur fiyatları değişebilir. Bu durumda misafirin turu satın aldığı tarih değil, turun hareket ettiği tarih dikkate alınır. Tura gidilen dönemdeki ekstra tur fiyatı geçerli olur; misafir bunu kabul ederek turu satın almıştır.
Tur programında belirtilen saatler, normal hava ve yol koşullarına göre hesaplanmış olup, olası gecikmelerde Tatil Olayı’nın sorumluluğu değildir; misafirin tazminat hakkı yoktur.
Tur konaklama bölgelerinde ve otellerinde yoğunluğa göre aynı standartlarda olmak kaydıyla değişiklik yapılabilir.
Tüm odalamalar, otel yetkilileri tarafından yapılmakta olup, konuyla ilgili Tatil Olayı’nın herhangi bir yaptırımı yoktur. Erzurum-Kars arası yapılacak olan Doğu Ekspresi seyahatinde Pulman (yataksız) vagon kullanılacaktır. Yoğunluğa göre güzergah değişikliği yapılabilir. Kars turlarında konaklamalar şehir otelleri standartlarına sahiptir.
Otellerde yöresel yemek olma zorunluluğu yoktur; set menü veya açık büfe olarak hizmet vermektedir. Tatil Olayı Kars turlarında düzenlenecek olan Kafkas Gecesi için, bölgedeki yoğunluğa göre aynı standartlarda olmak kaydıyla değişiklik yapılabilir.
Turlar esnasında program yoğunluğundan dolayı bankamatik, döviz bürosu vb. bulmak her zaman mümkün olmadığından, misafirlerimizin bu duruma karşı hazırlıklı olmasında fayda vardır. Öğle yemeklerinde yöreye özgü ekonomik menüler oluşturulmuştur. Öğle ve akşam yemeklerinde bölge yoğunluğuna bağlı olarak gruplara ayrılan masalar kullanılır.
Tur öncesi ya da tur esnasında hava muhalefeti nedeniyle yapılamayan turlardan Tatil Olayı’nın sorumluluğu yoktur. Bu tur için minimum katılımcı sayısı 30 olarak öngörülmüştür. Yeterli sayıda çoğunluk olmadığında turu 3 gün önceden haber vermek kaydıyla iptal hakkı Tatil Olayı’nda saklıdır. Turun iptali durumunda Tatil Olayı, iptalini bizzat bildirmek zorundadır. Yasal süreç olduğundan tazminat hakkı yoktur.
Müze ve ören yeri giriş ücretleri fiyatlara dahil değildir. Tatil Olayı, yıldız kategorisi aynı kalmak şartıyla eş değer veya bir üst kategoride otel değiştirme hakkını saklı tutar.
Seyahat süresince kullandığımız araçlar ve otellerden ayrılırken eşyalarınızı eksiksiz olarak yanınıza aldığınızdan emin olun; kaybolan eşyalarınızdan Tatil Olayı sorumlu değildir.
Uçaklı programlarda havayolu tarafından iptali yapılamadığı için iptal ve iade yapılamamaktadır.